Frissítő Svéd Masszázs

effects

massage

A klasszikus svéd masszázs élettani hatásai

Az emberi testet érő mechanikai ingerek közvetlen és közvetett úton befolyásolják a szövetek működését. Hatásuk elsősorban helyi hatás, amely közvetlenül befolyásolja a vénás- és nyirokkeringést, valamint közvetetten hat az artériás rendszerre és az izomtónusra.

Közvetlen hatások

A vénás- és nyirokkeringés befolyásolása.
A bőr felszínén alkalmazott kompressziós ingerek növelik az izom kontrakcióját s ezen keresztül a szöveti nyomást is. Ezzel az izmok között futó vénákban a vénás nyomást emeli, ami a keringés fokozódásához vezet.

A váltakozó erősségű kompresszió a nyirokkeringés gyorsulását segíti. Csökkenti a felgyülemlett sejtközötti folyadékot, fokozza a pangásos vizenyő felszívódását.

Közvetett hatások

Hormonális:

Mechanikai ingerre a szövetekben hormon szabadul fel: hisztamin és bradikinin, mely az erek falában lévő simaizmokat ellazitja, ezáltal azok tágulását eredményezi. Ezzel lokális mikrocirkuláció jön létre, ami a bőr, a bőr alatti kötőszövetet és a harántcsikolt izmok oxigén- és tápanyagellátását javítja. Nagy szerepe van a tejsav elszállításában.

Idegrendszeri:

A tapintás, nyomás, húzás, nyújtás felületi- és mély szenzibilitást váltanak ki a receptorokban. A receptorok ingerlésével a megfelelő fogásokkal befolyásolni tudjuk az izmok tónusállapotát.
Cél: az izmok normál tónusállapotának kialakítása.

A svédmasszázs általános hatásai

Nagyobb testfelület kezelésekor általános hatást válthatunk ki az egész szervezetben.

A masszázs élettani hatásai