Frissítő Svéd Masszázs

massage

massage

A masszázs a test felületén kézzel (egyes esetekben karral lábbal) kivitelezett és terápiás céllal alkalmazott mechanikus inger, mely a szervezet válaszreakcióját, a fizikai gyógyhatást váltja ki.

Ősi, számtalan különböző elemet és technikát alkalmazó, kifinomult gyógymód, amit a nyugati kultúrában néhány évtizeddel ezelőtt ismertek el igazán, és vezettek be a klinikumban is, miután a tapasztalati ismereteket tudományosan is igazolták és a módszereket élettanilag megalapozottnak találták.

A gyökereit kutatva története a legrégibb időkig nyúlik vissza. Egészségjavító hatását az emberiség ősidők óta ismeri. Az irodalma maga is több ezer éves múltra tekint vissza Európában és Ázsiában. Különböző fajtáit ismerjük. Származási hely szerint beszélhetünk például thai masszázsról, mauri masszázsról vagy az indiai ayurvédikus masszázs különböző fajtáiról. Néhány típus jellegzetessége a felhasznált segédanyag, eszköz (lávakő, méz, só). Egyes ágai kifejezetten bizonyos testrészekre koncentrálnak (pl: talpmasszázs). Természetesen nem közömbös a cél sem: vannak súlyos testi állapotok esetén is hatásos gyógymasszázs technikák, kozmetikai célt szolgálók (pl: narancsbőr ellen), sportmasszázs; és az általános közérzetet javító, relaxáló, lazító, frissítő fajták.

Pehr Henrik Ling
Pehr Henrik Ling

A svédmasszázs kialakulása Pehr Henrik Ling (jobbra) svéd vívómester (1776–1839) nevéhez fűződik. Ő rendszerezte a fogásokat, és a masszázst tornagyakorlatokkal kombinálta. Foglalkozott a masszázs hatásaival és javallataival is. 1813-ban Stockholmban megalapította a Központi Gyógytorna és Masszázsintézetet (Zentralinstitut für Heilgymnastik und Massage). A nyugati irányzatok közül azóta ez a legelterjedtebb. Módszere Amerikában is eljutott. Érdekes megjegyezni, hogy ott elsősorban klubokban honosodott meg, nagyot veszítve ezzel morális értékéből. Ez az oka annak, hogy a 20.-ik század óta Európában kerülik a svédmasszázs megnevezést. Komoly intézmények szívesebben illetik a "klasszikus masszázs" megnevezéssel.

A svédmasszázs erőteljes, gyúró technikán alapul. Ezen kívül fő fogásai a simítás, dörzsölés, ütögetés és rezegtetés. Ez a masszázsfajta kifejezetten a testre korlátozódik, mint az európai masszázsfajták legtöbbje. Célja az egész test átmozgatása. A svédmasszázst kézzel végzik, vivőanyag (olaj, krém vagy púder) segítségével, ruhátlan testfelületen (fehérneműben). Az éppen nem kezelt testrészeket betakarják.